Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) παγκοσμίως είναι η 2η σε συχνότητα αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, 2η αιτία ανοϊκής συνδρομής και 1η σε συχνότητα αιτία αναπηρίας του πληθυσμού. Το 1/3 των επιζώντων από ΑΕΕ παρουσιάζουν αναπηρία και χρειάζονται συνεχή βοήθεια, υποστήριξη ή επίβλεψη από άλλο πρόσωπο.
Τι συμβαίνει στον ασθενή κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο?
Ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) προκαλείται από την αιφνίδια διακοπή της παροχής αίματος σε μια περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ με συχνότητα 80%) ή σε αιμορραγία από ρήξη ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ με συχνότητα 20%). Αποτέλεσμα είναι είτε να σταματήσει η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων παροδικά είτε να πεθάνουν, με συνέπεια η λειτουργία τμημάτων του σώματος τα οποία ελέγχουν διαταράσσεται ή σταματά.
Ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου προσβάλλεται είναι δυνατόν οι ασθενείς να χάσουν τον έλεγχο της κίνησης, την ομιλία, την αισθητικότητα, τη μυϊκή ισχύ, όραση ή μνήμη. Οι συνέπιες διαφέρουν ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής εικόνας. Κάποιοι ασθενείς αποκαθίστανται πλήρως, άλλοι μένουν ανάπηροι και ορισμένοι καταλήγουν.
Μπορούμε να το προλάβουμε εγκεφαλικό επεισόδιο?
Ο επίσκεψή στον οικογενειακό ιατρό, ο περιοδικός έλεγχος της υγείας μας και ο έλεγχος παραγόντων κίνδυνου για αγγειακό εγκεφαλικό έγκαιρα, αποτελούν την μέρος της πρόληψη. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητη και η τροποποίηση καθημερινών συνηθειών διατροφικών και μη, όπως η έναρξη καθημερινών δραστηριοτήτων άσκησης είναι αναγκαία για τον έλεγχο παραγόντων κινδύνου όπως:
- Παχυσαρκία και κακή φυσική κατάσταση
- Κάπνισμα και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Υψηλή χοληστερόλη
- Αρτηριακή πίεση
- Κολπική μαρμαρυγή
Προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί προειδοποίηση του κινδύνου για μελλοντική εμφάνιση νέου Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου.
Τι κάνουμε όταν εμφανιστούν συμπτώματα εγκεφαλικού επεισόδιου?
Κατά την έναρξη του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου εκδηλώνονται συμπτώματα όπως:
- Αδυναμία, μουδιάσματα, παράλυση σε ένα μέρος του σώματος (πρόσωπο, χέρια, πόδια)
- Δυσκολίες ομιλίας, κατανόησης, σύγχυση
- Δυσκολίες όρασης (απώλεια ή μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια)
- Ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολίες βαδίσματος, απώλεια συντονισμού των κινήσεων
- Έντονος επίπονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτία
- Ημιπληγία (όταν παραλύει η μια πλευρά του σώματος)
- Δυσκολία στην κίνηση της γλώσσας
- Έντονη όσφρηση καμένου
Συνιστάται με την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η διακομιδή του ασθενούς σε νοσοκομείο ή εξειδικευμένη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Η άμεση προσέλευση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της ασθένειας, καθώς έχει μεγάλη σημασία η άμεση ιατρική φροντίδα.
Η Διάγνωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να διαγνωσθεί με διάφορες τεχνικές από νευρολόγους ή ειδικούς παθολόγους όπως:
- Εξετάσεις αίματος
- Νευρολογική εξέταση
- Εξετάσεις απεικόνισης (Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία)
- Δοκιμασίες καρδιακής λειτουργίας
- Φυσική εξέταση
Η αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία συνεισφέρει τα μέγιστα για τον εντοπισμό αιμορραγιών στον εγκέφαλο, με τη μαγνητική τομογραφία να παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην διαφοροδιάγνωση.
Ποιες οι επιπτώσεις?
Το Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση υγείας που επηρεάζει εξ ολοκλήρου την ποιότητα ζωής και πολλές φορές την απειλεί.
Οι επιπτώσεις διαφέρουν ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής εικόνας, κυμαίνονται από την πλήρη αποκατάσταση (παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια), την μόνιμη αναπηρία έως τον θάνατο.
Ανάλογα με την εγκεφαλική περιοχή που έχει πάθει βλάβη, οι ασθενείς χάνουν τον έλεγχο της κίνησης σε ένα μέλος (μονοπληγία) ή στο μισό σώμα (ημιπληγία) με επακόλουθη πτώση της μυϊκή ισχύ. Συνήθης η διαταραχή της αισθητικότητα τόσο την επιφανειακή όσο και την εν τω βάθη. Συχνά επηρεάζεται η ομιλία κατά την παραγωγή του λόγου (αφασία παραγωγής), την κατανόηση του λόγου (αφασία κατανόησης) ή ολική απώλεια της επικοινωνίας (ολική αφασία), ενώ μπορεί να εμπλέκονται η όραση ή/και η μνήμη. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα ημιανοψίας ή/και αντιδραστικής κατάθλιψης ή οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσεται σε χρόνια.
Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και επιφέρουν μακροχρόνια ή/και μόνιμη επιδείνωση της ποιότητας ζωής του, καθώς σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε μόνιμη εξάρτηση από άλλο άτομο της οικογένειας ή φροντιστή.
Για τον λόγο αυτό στις επιπτώσεις πρέπει να συμπεριληφθούν η επίδραση στην οικογένεια του ασθενούς σωματική, ψυχική και οικονομική, καθώς η επιβάρυνση για το συστήματος υγείας και την κοινωνία.
Ποια τα προβλήματα του Ημιπληγικού ασθενή?
Η ημιπληγία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης η οποία επιφέρει παράλυση του μισού του σώματος (δεξιά ή αριστερά). Είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας καθώς το 33% των επιζώντων από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο παρουσιάζουν αναπηρία.
Η απώλεια λειτουργικής ικανότητας και εκτέλεσης δεξιοτήτων που παρατηρείται σε Ημιπληγικούς ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο δημιουργεί την ανάγκη της εφαρμογής ειδικού και ποιοτικού προγράμματος Φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση και συνεχή βοήθεια, υποστήριξη ή επίβλεψη από άλλο πρόσωπο.
Ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου προσβάλλεται είναι δυνατόν οι ασθενείς να χάσουν τον έλεγχο της κίνησης, την ομιλία, την αισθητικότητα, τη μυϊκή ισχύ, όραση ή μνήμη. Οι συνέπιες διαφέρουν ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής εικόνας.
Στην καθημερινότητά του ασθενής μετά από εγκεφαλικό, αντιμετωπίζει δυσκολίες στο περπάτημα και με τη προσπάθεια που καταβάλει κατά βάδισης θα ενισχύσει τα παθολογικά στοιχεία όπως η σπαστικότητα και ο υπέρτονος.
Παρουσιάζεται σπαστικότητα και εξασθένηση ή απώλεια των αντανακλαστικών του κορμού στην ημίπληκτη πλευρά του ημιπληγικού. Η συνύπαρξη της μυϊκής εξασθένησης συνέπεια της απώλειας ή της μείωσης του κινητικού ελέγχου της ημίπληκτης πλευράς θέτουν σε κρίση την ισορροπία του ασθενούς, κατά στην όρθιας θέσης ή την βάδιση.
Η ψυχολογική κατάσταση και στοιχεία του χαρακτήρα του ασθενή επηρεάζουν σημαντικά τη θέληση και τα κίνητρα, για την δημιουργία μιας θεραπευτικής συμπεριφοράς, παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση του ημιπληγικού δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε αυτό.
Ποια είναι η θεραπεία του Ημιπληγικού ασθενή?
Η ιατρική παρακολούθηση του Ημιπληγικού ασθενούς με περιοδικό έλεγχο και η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η Φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση ημιπληγικού ασθενή πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την αποτελεσματικότερη ανάκτηση της λειτουργικότητάς του.
Η άμεση, στοχευμένη και εξατομικευμένη παρέμβαση, βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα της αποκατάστασης, τα οποία εξαρτώνται και από τον ίδιο τον ασθενή. Η ηλικία, η ανταπόκριση που έχει κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η ικανότητα μάθησης και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι βασικοί παράγοντες για την διαμόρφωση και εξέλιξη της θεραπείας.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα σημαντικότερα κέρδη σε μία αποκατάσταση συμβαίνουν τους πρώτους 6 μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς αυτό να περιορίζει τους ημιπληγικούς ασθενείς που παρουσιάζουν μειωμένες ικανότητες, να έχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης.
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης υπάρχει η ανάγκη για συνεργασία με Λογοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές που έρχονται να συμπληρώσουν την παρέμβαση της Φυσικοθεραπείας.
Πως βοηθάει η Φυσικοθεραπεία τον Ημιπληγικό Ασθενή?
Ο στόχος της φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η λειτουργική αποκατάσταση των δεξιοτήτων και της βάδισης με εξατομικευμένο πρόγραμμα εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές κινησιοθεραπείας. Επιτυγχάνοντας την βελτίωση της λειτουργικότητας και την προσαρμογή των δεξιοτήτων του στην καθημερινότητα, μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες του ασθενή και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του.
Γίνεται εκτίμηση των αναγκών, αξιολόγηση των ικανοτήτων με τελικό στόχο την επίτευξη της αυτονομίας του ημιπληγικού ασθενή. Η θεραπεία που συνδέεται με πολλαπλές δραστηριότητες βοηθά πολύ περισσότερο στην βελτίωση της ισορροπίας και την μείωση των πτώσεων από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή αλληλεπιδρά με πολλά συστήματα του εγκεφάλου και είναι οργανωμένη γύρω από ένα στόχο.
Παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης επιπλοκών όπως οι πτώσεις που μπορεί να επιφέρουν ορθοπεδικές βλάβες.
Αναγκαία η συμβουλευτική προς την οικογένεια ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο πλάνο κινητικής διαχείρισης, συμβάλει στην προσαρμογή του περιβάλλοντος (π.χ. χώρος σπιτιού, σχολείο, χώρος εργασίας), ώστε να διευκολύνονται οι δραστηριότητες καθημερινής ζωής του ατόμου και προτείνει βοηθήματα τα οποία επίσης διευκολύνουν την καθημερινότητα του ατόμου ή αξιοποιούνται στο θεραπευτικό πλαίσιο.
Για τον λόγο αυτό η Φυσικοθεραπεία Κατ’ Οίκον αποτελεί ιδανικό περιβάλλον καθώς επηρεάζει αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της άμεσης προσαρμογής του Ημιπληγικού ασθενή στις καθημερινές του συνήθειες στο σπίτι του, με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μαζί με τον Φυσικοθεραπευτή. Πρόσφατες μελέτες τεκμηριώνουν αυτό το αποτέλεσμα.
Η κινησιοθεραπεία είναι αποτελεσματική στην αποκατάσταση της Ημιπληγίας?
Η επιστήμη της αποκατάστασης βασισμένη σε έρευνες και επιστημονικά δεδομένα δημιούργησε τεχνικές Φυσικοθεραπείας όπως τεχνική Bobath, τεχνική PNF, τεχνική του Perfetti, τεχνική Grimaldi και τεχνική Vojta αναφέρονται σε αυτή την περίοδο της επιστημονικής εξέλιξης.
Μέθοδος κινησιοθεραπείας Βοbath-N.D.T.
Η μέθοδος κινησιοθεραπείας Βοbath-N.D.T. (Neurodevelopmental Treatment – Nευροεξελικτική Αγωγή), αναπτύχθηκε για την αποκατάσταση ενηλίκων ή παιδιών με νευρομυϊκή δυσλειτουργία και βρεφών με εγκεφαλική παράλυση. Αποτελεί μία ολιστική μέθοδος, καθώς η αξιολόγηση και παρέμβαση γίνονται προσεγγίζοντας το άτομο ως σύνολο.
Ο Φυσικοθεραπευτής αξιολογεί την κινητική ανάπτυξη, το επίπεδο λειτουργικότητας και την ποιότητα της κίνησης του ασθενούς και βασιζόμενος στην αξιολόγηση, ορίζει στόχους και δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης με σκοπό την προαγωγή της κίνησης του παιδιού ή του ενήλικα με κινητική δυσκολία.
Μέθοδος κινησιοθεραπείας PNF
Η μέθοδος κινησιοθεραπείας PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation
– Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση) αποτελούν ένα σύνολο δυναμικής προσέγγισης αξιολόγησης & θεραπείας νευρολογικών και μυοσκελετικών παθήσεων.
Στόχος της μεθόδου PNF είναι να διευκολύνει τους ασθενείς να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο συνολικής λειτουργικότητας, να διευκολύνει την κίνηση στη σωστή της κατεύθυνση και να διεγείρει τον μηχανισμό ενεργοποίησης των κινητικών μονάδων του μυός χρησιμοποιώντας βασικά ή παράγωγα κινητικά πρότυπα, για να προωθήσει την απόκριση του νευρομυϊκού μηχανισμού στον στοχευόμενο ερεθισμό των ιδιοδεκτικών αισθητικών υποδοχέων.
Μέθοδο Perfetti
Η μέθοδο Perfetti ονομάζεται Esercizio Terapeutico Conoscitivo – Γνωσιακή Θεραπευτική Άσκηση που προέρχεται από τη Νευρογνωστική Θεωρία της Αποκατάστασης και εφαρμόζεται για όλες τις νευρολογικές παθολογίες, κεντρικές και περιφερικές, ενηλίκων και παιδιών, ακόμη και σε τραύματα και νευροπαθητικά παθολογίες πόνου. Καθώς και για την ανάκτηση οποιασδήποτε αλλοιωμένης λειτουργίας: χειρισμός, λαβή, βάδισμα, κορμός, κλπ.
Με την εξατομικευμένη θεραπεία Perfetti χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο υλικό στοχεύοντας στην ενεργοποίηση των γνωστικών διεργασιών αφού, για να ανακτηθεί η κίνηση μετά από νευρολογικό τραυματισμό, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλα τα σχετικά προβλήματα όπως Ευαισθησία, Προσοχή, η Μνήμη, ο Λόγος, η Μάθηση, η Αντίληψη και η Ικανότητα Επίλυσης Προβλημάτων. Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στις τελευταίες γνώσεις και μελέτες που παρέχονται από τις διάφορες νευροεπιστήμες σε σχέση με τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και τη διαδικασία ανάρρωσής του. Μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε μια εξαντλητική αξιολόγηση του ασθενούς προκειμένου να μπορέσουμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες και την τρέχουσα κατάστασή του.
Μέθοδος Grimaldi
Η Μέθοδος Grimaldi – A.M.S.T. (Accorciamento Muscolare con Sollecitazione di Trazione – Μυϊκή Βράχυνση υπό Στρες Έλξης) είναι μια τεχνική φυσιοθεραπείας που χρησιμοποιείται στη κινητική αποκατάσταση και στην θεραπεία αποκατάστασης των κινητικών διαταραχών.
Περιλαμβάνει την παθητική κινητοποίηση ορισμένων τμημάτων του σώματος στοχεύοντας μυϊκές ομάδες επιλεγμένες κατόπιν αξιολόγησης, εφαρμόζοντας μιας δυναμικής επιμήκυνσης και βράχυνσης με μεταβλητή συχνότητα, δημιουργώντας ένα πληροφοριακό χάος στον εγκέφαλο. Η παρέμβαση, με την μέθοδος Grimaldi στοχεύει στην βελτίωση του περιφερικού κινητικού προτύπου που ανακαλείται από τον εγκέφαλο και στη λειτουργική αποκατάσταση με την ολοκλήρωση του θεραπευτικού προγράμματος. Η μεθοδολογία της βράχυνσης των μυών και του στρες έλξης είναι ένας τρόπος παραγωγής αποτυχίας συστολής με άμεση επίδραση στην μείωση και ρύθμιση του μυϊκού τόνου, μυϊκών ομάδων που παρουσίαζαν σπαστικότητα, που έχει παγιωθεί με τα χρόνια από την κλινική πρακτική.
Η μέθοδος Grimaldi χρησιμοποιείται με επιτυχία στην αποκατάσταση ασθενών μετά από εγκεφαλικού επεισοδίου και αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Μέθοδος του Vojta
Η μέθοδος του Vojta είναι μια μέθοδος φυσικοθεραπείας που εφαρμόζεται στην αποκατάσταση κυρίως σε παιδιά με κινητικά προβλήματα από τη νεογνική ηλικία, αλλά βρίσκει εφαρμογή και σε ενήλικες με νευρολογικά προβλήματα.
Αρχικά σε παιδιά με βρεφική εγκεφαλική παράλυση, ήταν δυνατό να αποφευχθεί η δόμηση ενός αλλοιωμένου κινητικού προτύπου, μέσω της πρώιμης και επαναλαμβανόμενης διέγερσης των φυσιολογικών προσαγωγών, εκμεταλλευόμενη τη φυσιολογική φυλογενετική και οντογενετική εξέλιξη. Η χειρωνακτική διέγερση ορισμένων τμημάτων «ζώνες διέγερσης» και βασικών σημείων του σώματος, που σχετίζονται με ιδιοδεκτικούς προσαγωγούς στάσεων του σώματος, προκαλούν την εμφάνιση αντανακλαστικών κίνησης μέσω χωροχρονικής άθροισης των ερεθισμάτων. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας έχει επικαιροποιηθεί με σύγχρονες μελέτες.
Τι σημαίνει Γνωσιακή αποκατάσταση?
Όταν συνυπάρχουν προβλήματα στις ανώτερες γνωσιακές λειτουργίες του ημιπληγικού ασθενή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως στην ομιλία κατά την παραγωγή του λόγου (αφασία παραγωγής), την κατανόηση του λόγου (αφασία κατανόησης) ή ολική απώλεια της επικοινωνίας (ολική αφασία). Προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται στη μνήμη, στην συγκέντρωση με έλλειμα στην προσοχή. Η παρουσία απραξιών, όπως ιδεοκινητικής, προσώπου-στόματος, χρήσης κλπ, ή/και αγνωσιών. Η παρουσία συμπτωμάτων ημιανοψίας εκδηλώνονται με την παραμέληση του ημίπληκτου ημισώματος και του ημιχώρου από τον ασθενή.
Η αντιδραστικής κατάθλιψης παρουσιάζεται σχεδόν πάντα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ως συνέπεια του πλήγματος και ή οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσεται σε χρόνια με άμεση αρνητική επίπτωση στην συμμετοχή του ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητες και στα θεραπευτικά προγράμματα αποκατάστασης.
Οι Ανώτερες Γνωσιακές Λειτουργίες όπως η Προσοχή, η Μνήμη, η Μάθηση, η Αντίληψη και η Ικανότητα Επίλυσης Προβλημάτων αποτελούν συνειδητές διαδικασίες και πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση γιατί επηρεάζουν την συμμετοχή του ασθενή κατά την Φυσικοθεραπεία, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και μπορεί να καθορίσουν το επίπεδο αυτονομίας και κινητικής αποκατάστασης του Ημιπληγικού.
Οι παρεμβάσεις του Λογοθεραπευτή και του Εργοθεραπευτή συμβάλουν στην ενίσχυση και ολοκλήρωση του προγράμματος Φυσικοθεραπείας.
Ποια τα προβλήματα στην καθημερινότητα του Ημιπληγικού?
Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα του Ημιπληγικού ασθενή ποικίλουν ανάλογα με την κλινική εικόνα, το στάδιο που διανύει, την συμμετοχή του σε πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας. Μπορεί να είναι σε πλήρη εξάρτηση από την οικογένεια ή να χρειάζεται φροντιστή στην περίπτωση των πρώτων μηνών μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε χρόνια φάση εάν δεν έχει επιτύχει την αυτονομία του λειτουργικά.
Στις περιπτώσεις που έχει υποστηριχθεί με πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας και έχει επιτύχει την λειτουργική αποκατάσταση και την αυτονομία του, έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με δυσκολία στην παρατεταμένη βάδιση λόγο των μεταβολών της σπαστικότητας κατά την προσπάθεια, την αποφυγή περιπτώσεων πτώσης, την λειτουργική ικανότητα και τις δεξιότητες του ημίπληκτου χεριού.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή καθημερινά?
Σε κάθε μορφή εκπαίδευσης δραστηριοτήτων προσανατολισμένης στον στόχο, χρειάζεται ποικιλομορφία στην άσκηση, με εξειδικευμένες δεξιότητες και διευκολύνσεις προσαρμοσμένες στους στόχους και τις δυνατότητες του ασθενή. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επανεκπαιδεύουν τους ασθενείς σε δραστηριότητες για την βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων, της υγείας και της ανεξαρτησία τους (π.χ. προσωπική υγιεινή, ντύσιμο).
Μελέτες υποστηρίζουν ότι η εξειδικευμένη και προσανατολισμένη στη λειτουργικότητα θεραπεία των ασθενών, με τη βοήθεια πολλαπλών δραστηριοτήτων είναι αποτελεσματική και ολοκληρώνει το πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας. Η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται στην εξάσκηση καθημερινών λειτουργικών δεξιοτήτων, να έχει άμεση σχέση με τον ασθενή και το περιβάλλον του.
Το PhysioΝet24 ακολουθεί προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη
παράγοντες όπως ο καθορισμός των στόχων της κίνησής σας και η πίστη σας για το καλύτερο επόμενο βήμα της επανεκπαίδευσης σας. Δουλεύουμε ολιστικά μαζί σας, αντιμετωπίζοντας τομείς όπως η στάση του
σώματος, η σταθερότητα των ώμων, η συνολική δύναμη, η λειτουργική κινητικότητα, η ισορροπία
(όρθια και καθιστή), η σταθερότητα του κορμού (δηλαδή η δυνατότητα να καθίσετε στην άκρη
ενός κρεβατιού ή καρέκλας), μαθαίνοντας εκ νέου πώς να κινείστε αποτελεσματικά (κινητική & λειτουργική επανεκπαίδευση), βελτιώνοντας τη καρδιαγγειακή υγεία (άσκηση) και το συντονισμό των κινήσεών σας.
Ο χρόνος και η σωστή διαχείρισή του, εφαρμόζοντας συντονισμένο ουσιαστικό και χρήσιμο για τον ασθενή πρόγραμμα αποκατάστασης, από εξειδικευμένο Φυσιοθεραπευτή, οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ημιπληγικού ασθενή.
Το PhysioNet24 βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην θεραπεία αποκατάστασης των ημιπληγικών ασθενών από εγκεφαλικό επεισόδιο προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα Φυσικοθεραπείας και Γνωσιακής Αποκατάστασης. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να αποκαταστήσετε την κίνησή σας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε τη ζωή όπως θέλετε.