Η εργασία στο γραφείο στις μέρες μας είναι πολύωρη, καθημερινά στην εργασία με την χρήση τον ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνεχεία στο σπίτι ή αλλού μέσα από την ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα. Οι αξιώσεις για αύξηση της παραγωγικότητας επιφέρουν σύνδρομα στάσης σώματος ή υπερχρήσης και την αύξηση του εργασιακού άγχους με την εμφάνιση συμπτωμάτων και πόνου στον αυχένα ή στην μέση του σώματος, αποτελούν καθημερινά φαινόμενα που παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα.
Πως όμως μπορούν οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας χωρίς να καταπονούμε τον αυχένα ή την μέση τους;
Οι Εργονομικές βελτιώσεις στο εργασιακό χώρο, με τις αναγκαίες προσαρμογές και διαμορφώσεις στο γραφείο ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το σώμα.
- Η καρέκλα εργασίας θα πρέπει να προσφέρει επαρκή στήριξη στην πλάτη και στην μέση του σώματός και να προσαρμόζετε η απόστασή της από το γραφείο, με τρόπο που οι αγκώνες του εργαζόμενου να ακουμπούν στην επιφάνειά του. Ιδανικά θα ήταν η χρήση καρέκλα η οποία επιτρέπει ρυθμίσεις του ύψους ή και περισσότερες.
- Το γραφείο πρέπει να έχει επαρκή επιφάνεια και χώρο για τα πόδια σας και το ύψος του να ανταποκρίνεται στο σωματότυπο σας. Ιδανικά θα ήταν η χρήση γραφείου το οποίο ρυθμίζεται καθ’ ύψος.
- Η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τοποθετείται στο ύψος των ματιών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η σωστή στάσης του αυχένα και σε απόσταση που να διευκολύνει το οπτικό πεδίο, ώστε να αποφεύγεται τυχόν κάμψη του αυχένα στην οθόνη.
- Το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή πρέπει να παρέχει επιπρόσθετα στήριξη των καρπών, για την αποφυγή συνδρόμου υπερχρήσης των χεριών ή/και του αυχένα.
- Η χρήση του υποπόδιο θα διατηρήσει τα γόνατά σας σε γωνία 90Ο και συμβάλει στη άνετη θέση για τα πόδια και στην καλύτερη θέση της σπονδυλικής στήλης.
Εφαρμόζοντας μικρά Διαλείμματα κατά την διάρκεια της εργασίας και αλλάζοντας τη στάση του σώματος ή της θέσης, βαδίζοντας κάθε 45 λεπτά περίπου, βελτιώνουμε την κυκλοφορία του αίματος. Εναλλάσσοντας τις στάσεις του σώματος ή θέσης, σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, προλαμβάνουμε την εμφάνιση μυϊκών συσπάσεων και δυσκαμψίες του κορμού από παρατεταμένες ίδιες στάσεις ή θέσεις.
Εισάγοντας την καθημερινή Άσκηση με ένα πρόγραμμα Θεραπευτικών Ασκήσεων στοχεύοντας στην διατήρηση της καλής κινητικότητα των αρθρώσεων, της μυϊκής δύναμης και τον καλό κινητικό έλεγχο, επιτυγχάνεται η καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης.
Εάν εργάζεστε σε γραφείο ή άλλη θέση που σας ακινητοποιεί περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα, είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε την καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης, να ξεκινήσετε καθημερινές Δραστηριότητες όπως κολύμβηση, πεζοπορία ή μια από αυτές που σας αρέσουν, κάνοντας ήπια άσκηση για 1 ώρα περίπου, με συχνότητα 2 με 3 φορές εβδομαδιαία.
Το Physionet24 οργανώνει κατόπιν συνεννόησης με υπευθύνους των Εταιριών / Οργανισμών ή επαγγελματικών ομάδων, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, Προγράμματα Φυσικοθεραπείας & Ομαδικής Συμβουλευτικής Εργονομικής Πρόληψης για την Επαγγελματική Ασφάλεια & Υγεία για εργαζομένους σε Εταιρείες.